Vanaf 1 januari 2024 werkt de TU Delft toe naar de nieuwe richtlijnen vanuit de single-use plastic wetgeving (hierna: SUP-wetgeving). De SUP-wetgeving is een Europees initiatief gericht op het verminderen van plastic zwerfafval. Vooruitlopend op deze verandering heeft de TU Delft eerder dit jaar de herbruikbare besteksets en de herbruikbare beker ‘Billie Cup’ geïntroduceerd.

Overgangsperiode

De maanden januari en februari vormen een overgangsperiode, waarin de focus ligt op het opmaken van de huidige voorraad en het voorkomen van leveringsproblemen bij groothandels. De leveringsproblemen kunnen ontstaan, doordat de vraag naar duurzame verpakkingen stijgt.

Wat houdt de SUP-wetgeving in voor TU Delft? 

Er vinden een aantal veranderingen plaats voor de koffieautomaten, horecalocaties en banqueting (organiseren en leveren van maaltijden). TU Delft heeft de ambitie om in 2030 CO₂-neutraal, klimaatadaptief en circulair te zijn, met aandacht voor biodiversiteit en leefkwaliteit. De reductie van single-use plastics draagt bij aan deze ambitie. Lees hieronder meer over de wetgeving en de veranderingen.

Koffieautomaten

  • Nieuwe openbare koffieautomaten (voornamelijk gebruikt door studenten) bieden herbruikbare bekers aan tegen betaling. Door een eigen beker mee te nemen, heb je deze kosten niet.

Horecalocaties inclusief Pulse & Fellowship

  • De huidige eenmalige verpakkingen die plastic bevatten, verdwijnen en worden vervangen door plasticvrije alternatieven. Bijvoorbeeld: koffiebekers, soepkommen, fruitbekers en (voorverpakte) zuivel. Dit geldt ook voor huidige verpakkingen die bio/afbreekbare plastics en plastic coatings bevatten.
  • In de restaurants zijn erschenkkannen en schalen waaruit ieder zelf kan schenken of scheppen in een plasticvrije beker/bakje.
  • De volgende verpakkingen vallen buiten de SUP-wetgeving: zakjes (chips, snoep), wikkels/folies (kaas/vleeswaar, candybars), vormvaste plastic verpakkingen die ter plekke verwarmd worden (kopnoedels, portie maaltijden) en petflesjes met statiegeld.
  • In de restaurants wordt ‘Bring your own’ niet toegestaan in verband met verschillende soorten maten.

Banqueting

  • Alle dranken en etenswaren worden geserveerd op herbruikbaar servies (glazen, bekers, borden en schalen).
  • De externe cateraars van de banqueting zijn geïnstrueerd en passen de SUP-wetgeving toe.

Foodtrucks

  • Foodtrucks vallen onder ‘to go’ wetgeving en mogen daarom nog plastic verpakkingen gebruiken tegen betaling. De food trucks brengen een meerprijs in rekening wanneer deze plastic (bevattende) verpakkingen gebruiken. Deze regelgeving geldt al sinds 1 juli 2023.

Meer informatie & contact

Meer weten over de single-use plastic wetgeving, hier.
Meer weten over de duurzaamheidsambitie van TU Delft, hier.
Vragen over deze nieuwe wetgeving, contact sup2024@appel.nl