TU Delft spin-off Battolyser Systems gaat in de haven van Rotterdam de eerste grote Battolyser-fabriek ter wereld bouwen. Jaarlijkse opbrengst: 1 gigawatt. Nederland heeft als ambitie om in 2030 tussen de 6-8 gigawatt aan capaciteit te hebben, daarmee levert Battolyser een belangrijke bijdrage aan de stijgende vraag naar groene waterstof en energieopslag. De fabriek, die ook dienst zal doen als hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems, gaat in de tweede helft van 2024 open.

De Battolyser fabriek wordt ontwikkeld in het M4H gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam. De ontwikkelkosten van de 14,000 m2 productiefaciliteit, compleet met kantoor en laboratoria, zijn geschat op €100 miljoen. Wanneer het volledig operationeel is zijn er zo’n 700 directe werknemers nodig en creëert het nog eens vier keer zo veel indirecte banen bij toeleveranciers.

Battolyser Systems en Havenbedrijf Rotterdam gaan samen de eerste industriële productiefaciliteit voor groenewaterstof-apparatuur in Nederland realiseren”, zegt Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems. “Met het Nederlandse potentieel aan offshore windenergie, onze sterke infrastructuur en onze mondiaal leidende chemische industrie kan Nederland nu een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem ontwikkelen.”

Waterstofhub van Europa

“De samenwerking met de haven van Rotterdam voor de ontwikkeling van onze eerste grote productiefaciliteit is een forse stap vooruit in onze commercialisering”, aldus Slee. “Dankzij deze fabriek kunnen wij Battolysers op industriële schaal en tegen betaalbare prijzen leveren. We voeren constructieve gesprekken met de Nederlandse overheid en EU-instellingen en hebben er alle vertrouwen in dat we samen de benodigde financiering binnen kunnen halen.” Komend jaar valt de definitieve beslissing over de investering.

“Rotterdam positioneert zichzelf als de waterstofhub van Europa”, zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam. “Nieuwe duurzame industrieën dragen bij aan de transitie die in Rotterdam plaatsvindt. We hebben bedrijven als Battolyser Systems nodig en zijn ervan overtuigd dat de haven de ideale plek is voor hun eerste grote fabriek.”

Schetsontwerp Battolyser Systems Factory 1 (bron: Kraaijvanger Architects)

Flexibel, efficiënt en robuust

Battolyser heeft ’s werelds eerste geïntegreerde batterij-elektrolysesysteem ontwikkeld en gerealiseerd. Een Battolyser kan bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren en bij hoge prijzen elektriciteit leveren aan het net. Het systeem is uiterst flexibel, efficiënt en robuust. Het gaat netcongestie tegen, maakt verdere ontwikkelingen op het gebied van zonne- en windenergie mogelijk en biedt de goedkoopste groene waterstof. De Battolyser-technologie is op grote schaal toe te passen dankzij het gebruik van rijkelijk beschikbare en conflictvrije grondstoffen: nikkel en ijzer. De technologie van het Delft Enterprises portfoliobedrijf is uitgevonden door prof. dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft.

We schreven eerder een verhaal over Battolyser Systems, die lees je hier.

Kom in contact

Wij geloven in de kracht van innovatie door co-creatie. We bieden je direct toegang tot het TU Delft Campus netwerk van academici, studenten, ondernemers, investeerders en bedrijven. We bieden toegang tot onderzoekssamenwerkingen en partnerships rond innovatie.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Meld je aan voor de Pioneering Tech nieuwsbrief!

Aanmelden