Afgelopen maandag is in Delft de eerste locatie van het House of Quantum geopend. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens opende het gebouw tijdens een feestelijke bijeenkomst met onder anderen Techleap.nl Special Envoy Constantijn van Oranje, oprichters, investeerders en kennisinstellingen zoals de TU Delft.

House of Quantum vormt een verdere versterking van het quantum-ecosysteem in Delft. Met QuTech, QuantumDelft en het wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft neemt dit cluster een wereldwijd leidende positie in op het gebied van quantum-onderzoek en –innovatie. De eerste bedrijven die zich in House of Quantum hebben gevestigd zijn alle afkomstig uit de Delftse community: Orange Quantum Systems, Qblox, Quantware en QphoX.

Versnellen van quantumtechnologieën

“Quantumtechnologie is veelbelovend en Nederland heeft wereldwijd toonaangevende onderzoeksfaciliteiten”, zei minister Adriaanse tijdens de opening. “Nu is het tijd om onze academische voorsprong om te zetten in economische activiteit.”  In het House of Quantum komen wetenschappers, onderzoekers en ondernemers samen om toepassingen van quantumtechnologieën te versnellen, aldus de bewindsvrouw.

Hoogwaardige labruimte

House of Quantum biedt naast kantoorruimtes ook werkruimtes en hoogwaardige laboratoriumfaciliteiten; voorzieningen die voor startende bedrijven vaak te kostbaar zijn. Ook het mkb en grotere bedrijven zijn welkom. Zij kunnen een kantoor of lab vestigen of zich via co-working en community-lidmaatschappen aansluiten.

Techleap.nl Special Envoy Constantijn van Oranje heft zijn glas op het nieuw geopende House of Quantum

Internationaal knooppunt

Niels Bultink, de ceo van Qblox, reageert enthousiast. “Nederlandse quantumbedrijven leggen de basis voor de wereldwijde waardeketen van quantumtechnologie; waar wetenschap en innovatie hand in hand gaan met het bedrijfsleven. Met deze nieuwe gebouwen biedt Quantum Delta ons de fysieke ruimte die nodig is om deze missie verder uit te voeren. Nu al maakt dit het Nederlandse ecosysteem tot een gerenommeerd internationaal knooppunt voor samenwerking en innovatie.”

12 duizend slimste vierkante quantummeters

De locatie aan de Elektronicaweg vormt nog maar het begin. In Delft volgen nog twee locaties. Op de TU Delft Campus wordt gebouwd aan het hoofdgebouw, dat bekend moet komen te staan als Europa’s slimste 12 duizend vierkante quantummeters. Ook in Eindhoven, Amsterdam en Twente volgen locaties. Samen moeten zij ’s werelds eerste nationale quantumcampus vormen. De ontwikkeling is onderdeel van het nationale programma voor quantumtechnologie, dat wordt gecoördineerd door Quantum Delta NL.

Wereldwijde top

“De TU Delft hoort wereldwijd tot de top op het gebied van quantumonderzoek”, zegt rector-maginificus en collegevoorzitter Tim van der Hagen. “Wij zijn als universiteit dan ook ontzettend blij en trots met de komst van het House of Quantum, dat het hart zal vormen van het Nederlandse quantumecosysteem. TU Delft Campus is de ideale plek voor bedrijfsleven en wetenschap om samen te werken aan de ontwikkeling van deze sleuteltechnologie.”

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Sign up for our Pioneering Tech newsletter

Sign up