Fujitsu en de Technische Universiteit Delft richten Fujitsu Advanced Computing Lab Delft, op TU Delft Campus, op. De samenwerking is volledig gewijd aan de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologieën en is onderdeel van het Fujitsu Small Research Lab-initiatief. Met dit initiatief doen Fujitsu-onderzoekers samen met toonaangevende wereldwijde universiteiten onderzoek met topwetenschappers in hun vakgebied, waaronder professoren en de volgende generatie innovators. Ook is Fujitsu toegetreden als industriepartner van House of Quantum.

Het Advanced Computing Lab wordt opgezet bij het toonaangevende quantumtechnologie-onderzoeksinstituut QuTech, een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), en heeft als doel het versnellen van de R&D van diamant-spin-quantumcomputing, een technologie waar Fujitsu en QuTech sinds oktober 2020 al gezamenlijk onderzoek naar doen.

De twee partners zullen de ontwikkeling van quantumtoepassingen bevorderen en streven naar het realiseren van innovatieve vloeistofsimulatietechnologieën die quantumcomputing toepassen op het gebied van computationele vloeistofdynamicaberekening, waar grootschalige en complexe berekeningen een voortdurende uitdaging vormen.

Prof. Tim van der Hagen, Rector Magnificus/President Delft University of Technology en Vivek Mahajan, SEVP, CTO en CPO, Fujitsu Limited
schudden elkaar de hand op de nieuwe samenwerking

Dr. Shintaro Sato, Fellow SVP & Head of Quantum Laboratory bij Fujitsu Research, Fujitsu Limited, is ook trots op de ontwikkeling: “We werken al drie jaar nauw samen met de Technische Universiteit Delft aan de technologie van diamant spin qubits. Ik ben trots op wat we tot nu toe samen hebben bereikt, en ben ervan overtuigd dat dit nieuwe laboratorium de basis zal vormen voor een vruchtbare toekomstige samenwerking.” Hij gaf onlangs een interview aan TU Delft Pioneering Tech over de snelle groei van QuTech’s ondernemende ecosysteem en de rol van Fujitsu daarin, dat je hier kunt lezen.

Eerste industriepartner House of Quantum

Het Fujitsu Advanced Computing Lab Delft markeert een verdere versterking van dit innovatie-ecosysteem rond quantumtechnologie. Zo maakte House of Quantum bekend dat Fujitsu ook is toegetreden als eerste industriepartner. Dit partnership zorgt er onder meer voor dat Fujitsu optimaal kan samenwerken met de belangrijkste spelers in het Nederlandse quantum-ecosysteem.