Qlayers is een snelgroeiende startup die zich toelegt op het geautomatiseerd en milieuvriendelijk aanbrengen van coatings met behulp van innovatieve robots. Het bedrijf is de afgelopen jaren hard gegroeid en bedient inmiddels klanten uit verschillende industrieën over de hele wereld. Na vestiging in verschillende tijdelijke panden in Delft en omgeving, zocht Qlayers al geruime tijd naar een permanente ruimte om hun groei te kunnen voortzetten. Bij voorkeur in Delft, de thuisbasis van het bedrijf. Dankzij het initiatief ‘Delft Maakt Ruimte’ is het ideale pand op de Schieoevers nu gevonden.

Grote vraag naar maakruimte in Delft

Qlayers is niet het enige bedrijf dat moeite heeft een geschikt pand te vinden. Met name aan maakruimte is een gebrek: de gemeente Delft becijferde de vraag naar maakruimte al eens op 100.000 vierkante meter. Luc Schrover houdt zich vanuit de TU Delft Campus samen met de gemeente Delft bezig met het verbeteren en versterken van vestigingsmogelijkheden in Delft voor bedrijven. “Op TU Delft Campus zitten ruim 200 startups waarvan een groot deel een snelle groei doormaakt. Vanuit TU Delft Campus helpen we startups in hun zoektocht naar geschikte ruimtes op de Campus of in de directe omgeving. Zo is recent bijvoorbeeld acceleratorgebouw NEXT Delft met diverse partijen ontwikkeld waarin scale-ups zich vestigen, een mooie stap om snelgroeiende start-ups in ons ecosysteem te houden. Ook hebben we veel contact met vastgoedeigenaren. We trekken er samen met de gemeente hard aan om zoveel mogelijk te voorkomen dat startups noodgedwongen uitwijken naar andere steden terwijl ze eigenlijk de wens hebben in Delft te blijven.”

Delft Maakt Ruimte

De Gemeente Delft, Ondernemersfonds Delft,  Bedrijvenkring Schieoevers en  TU Delft Campus organiseren events onder de noemer ‘Delft Maakt Ruimte’, om zo  vragers en aanbieders van vastgoed samen te brengen. Door het gesprek aan te gaan worden vooroordelen weggenomen over het verhuren aan start-ups. De eerste editie was een groot succes. Maar liefst 80 vragers en aanbieders van maakruimte spraken met elkaar over de uitdaging hoe we in Delft meer maakruimte kunnen creëren. Om zo bedrijven voor Delft te behouden waardoor de economie en dus de werkgelegenheid in Delft kan groeien.

“We zijn blij dat Delft Maakt Ruimte tot concrete matches heeft geleid en zetten ons graag met onze partners in voor het behoud van succesvolle start-ups in Delft. Zo blijven we die aantrekkelijke plek voor ondernemers, of het nou om start-ups, scaleups of grotere bedrijven gaat”, aldus Monique Martens, adviseur kennis innovatieve bedrijven bij de gemeente Delft.

Schrover voegt toe: “Vastgoedeigenaren vinden het vaak spannend om aan start-ups te verhuren vanwege de financiële onzekerheid bij startende bedrijven. In mijn ogen zonde, het zijn ambitieuze ondernemers met een goed onderbouwde financiële business case. Tijdens ‘Delft Maakt Ruimte’ bieden we de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan tussen partijen die elkaar anders simpelweg niet snel ontmoeten. Ook bestaan er soms misvattingen over de behoefte van geavanceerde technologische bedrijven. Zij gebruiken maakruimte om producten te kunnen testen en door ontwikkelen. Dit gaat meestal niet gepaard met overlast terwijl dat wel vaak verondersteld wordt”.

Match made in heaven

Josefien Groot, oprichter van Qlayers, vertelde tijdens de eerste editie van ‘Delft Maakt Ruimte’ over de wens in Delft te blijven en welke ruimte nodig was om door te kunnen groeien. Met succes. Martin Plug, eigenaar van diverse panden in Delft,  realiseerde zich na de pitch dat hij een geschikt pand voor Qlayers in de aanbieding had. Groot: “Dit gebouw was een match made in heaven. Er moest nog veel aan gebeuren, maar Martin gaf meteen aan daar mee aan de slag te willen”. Qlayers heeft naast kantoorruimte ook ‘maakruimte’ nodig: een grote hal waar hun spuitmachines kunnen staan en ruime parkeergelegenheid voor de trailers waar hun robots in staan. “Martin was bereid het gebouw aan te passen tot een perfecte plek.” Groot is dolblij met de terugkeer naar Delft vlakbij de Universiteit en TU Delft Campus: “hier gebeurt het voor ons. Dichtbij andere innovatieve bedrijven en talent. Ons personeel is hier opgeleid en woont in Delft of vlak er buiten. De TU Delft is hofleverancier van onze toekomstige ingenieurs – de band is echt heel sterk.”

Volgende editie staat gepland

Groot hoopt dat de volgende editie van ‘Delft Maakt Ruimte’ helpt om meer bedrijven aan de benodigde ruimte te helpen. “De verschillende partijen moeten openstaan voor elkaars ideeën. Het initiatief brengt de juiste mensen bij elkaar,” aldus Groot.

De volgende editie van ‘Delft Maakt Ruimte’ vindt dit najaar plaats.

Lees ook ons eerdere gesprek met Groot over haar drive als ondernemer en hoe Qlayers in vijf jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met 35 werknemers.

Kom in contact

Wij geloven in de kracht van innovatie door co-creatie. We bieden je direct toegang tot het TU Delft Campus netwerk van academici, studenten, ondernemers, investeerders en bedrijven. We bieden toegang tot onderzoekssamenwerkingen en partnerships rond innovatie.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Meld je aan voor de Pioneering Tech nieuwsbrief!

Aanmelden