TNO Bouwinnovatie Lab

A.S.R. real estate is namens het ASR Dutch Science Park Fund eigenaar van het laboratorium voor bouwinnovatie voor TNO op de TU Delft Campus. Dit door Stone22 ontwikkelde gebouw stelt TNO in staat om innovatief onderzoek te doen en unieke onderzoeksopstellingen te creëren gericht op innovaties in de bouwsector.

Door dat dit nieuwe laboratorium op de TU Delft Campus is gevestigd, is de samenwerking en kennisdeling tussen TNO en alle partners verder geoptimaliseerd.

Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze dubbelhoge corridor – tussen de gebouwdelen – is naast verkeersruimte ook ontmoetingsplek én ruimte waar de te testen installaties doorheen lopen. De modulaire en duurzame gevel bestaat uit dichte en open elementen. De dichte elementen beperken de opwarming van het gebouw en reduceren de benodigde koeling. Uitsparingen in de gevel maken het mogelijk om innovatieve gevelproducten te kunnen bevestigen en testen. Na de testperiode kunnen de testopstellingen eenvoudig worden vervangen.

Oppervlakte: Ca 3.000 m2
In Q3 2021 zijn er 290 PV panelen geplaatst en het gebouw is BREEAM in use Excellent gecertificeerd.

Planning & informatie

De bouw is in april 2020 gestart en het pand is in maart 2021 opgeleverd.

Eigenaar en beheerder: a.s.r. real estate namens ASR Dutch Science Park Fund

  • Architect: GroupA
  • Aannemer: De Vries & Verburg
  • Ingenieur: IMd raadgevend ingenieurs
  • Adviseur: Nieman raadgevend ingenieurs
  • Ontwikkelaar: Stone22

De 3 verdiepingen hoge testhallen bevinden zich op de begane grond, direct naast de ondersteunende laboratoria en werkruimtes. Kantoor- en labruimten bevinden zich op de 1e verdieping en komen uit op een in de ruimte hangend bordes, waar de coffeecorner dé centrale ontmoetingsplek is. Op de 2e verdieping staan de hergebruikte klimaatcellen van het oude labgebouw; typerend voor het werk van TNO. Op het dak is ruimte voor testopstellingen.

Meer informatie

Voor vragen over dit project of andere projecten op de campus, neem contact op met Park Management van Campus Real Estate & Facility Management.

Voor het aanvragen van een tour, neem contact op met secr-crefm@tudelft.nl.