Pieter Smakman startte in 2017 Manometric, een bedrijf dat op maat gemaakte braces met een unieke 3D scan-en printtechnologie maakt. Met co-founder Robin Jones is de startup inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met 21 mensen in dienst. Juist die werknemers hebben de focus voor Smakman. “Ik geloof dat er maar één manier is om het bedrijf op een duurzame manier schaalbaar te maken: door mensen aan te nemen die ten eerste supergoed zijn en waarvan veel ook leiderschapskwaliteiten hebben. Ik geloof niet in shortcuts.”

Het idee

“In 2015 studeerde ik af aan de TU Delft met het maken van een 3D-scanner voor handen. Er kwam een beetje toeval bij kijken, ik zag een afstudeerproject voor een voetscanner met professor Molenbroek en professor Song maar die plek was al vergeven. Hij zei: “Wil jij geen handscanner maken?” Zo gezegd zo gedaan en het bleek naast een superinteressante case ook een gat in de markt.”

Een grote golf pakken

“Een nieuw bedrijf beginnen lijkt een beetje of surfen. Je ligt in de zee en je wil een grote golf pakken. Ik zag een paar golven – virtual reality, the internet of things – maar ook 3D-scannen en -printen was een interessante opkomende industrie. Robin en ik waren allebei erg geïnteresseerd in healthcare. Ik denk dat de grootste disrupties de komende jaren gaan plaatsvinden in die sector en dat is ook nodig. Wij wilden die golf dus pakken, in combinatie met de fascinerende technologie van 3D-printen. Alles komt samen bij Manometric.”

Het eerste idee klopt nooit

“Helemaal in het begin hadden we het idee om op maat gemaakte chirurgische instrumenten te maken. Soms moeten artsen urenlang opereren en dat doet pijn aan de handen want de instrumenten zijn one size fits all. Eenmaal in gesprek met artsen kwamen we op het maken van braces, ook maatwerkproducten maar dan voor patiënten. Voor mensen met chronische handproblematiek is het belangrijk dat een brace perfect past, ze dragen hem vaak dagelijks. Ons model is volledig gepersonaliseerd, we maken van iedere patiënt een handscan. Hier in Delft of op een aantal andere locaties in het land. Dat is binnen een paar seconde gedaan, een tijdsbesparing ten opzichte van traditioneel gips zetten. Kortom, we zijn van toepassing veranderd. Mijn eerste idee klopt nooit. Alles wat ik op de zolderkamer heb bedacht, heb ik weggegooid. Je zult het toch aan den lijve moeten ondervinden om een goed product te maken.”

‘Honderd aanmeldingen binnen twee dagen’

“Onze eerste brace zag er niet mooi uit en viel uit elkaar als je er naar keek, voor ons als ontwerpers nog een doorn in het oog. Toch zijn we in de beginfase door YES!Delft gepusht om een demodag te organiseren. Anders ben je jaren bezig met iets waar de markt niet op zit te wachten. Via Facebookadvertenties konden mensen voor honderd euro een brace kopen. We hadden binnen twee dagen honderd aanmeldingen uit heel Nederland! Ze kwamen naar Delft op een zaterdagochtend voor een scan en een brace. Toen wisten we dat we op de juiste weg zaten. Als er zo’n sterke consumentenbehoefte is en ontevredenheid met de status quo, dan is er dus ruimte voor innovatie.

Nu heeft de brace naast de perfecte pasvorm ook een mooi design. Wij willen de Apple van de orthopedische industrie worden.”

Complementair aan elkaar

“Robin (co-founder) en ik kennen elkaar al sinds we drie jaar oud zijn. We weten precies wat we aan elkaar hebben en kennen elkaars sterktes en zwaktes. Hij is nauwkeurig en voorkomend, iets bescheidener dan ik. Robin zorgt dat alles gestroomlijnd werkt en de contracten met zorgverzekeraars goed zijn. Ik ben wat extraverter richting het team en onze klanten. We zijn complementair aan elkaar.”

Investeren in talent

“Robin en ik willen iets maken wat in de basis echt goed is. We zien het bedrijf niet als een plofkip waarbij snelheid van de groei boven kwaliteit gaat. Daarom staat het aannemen van de juiste talenten bij ons op nummer één’. Ik geloof echt dat de juiste mensen aan je binden de enige manier is om het bedrijf op een duurzame manier schaalbaar te maken. Voor mij is een goed bedrijf uiteindelijk niet meer dan een geweldige groep mensen met een gezamenlijk standpunt.”

Talent kan bij scale-ups zoveel leren

“Veel recent afgestudeerden zoeken een baan in de consultancy of bij een groot bedrijf. Ik denk dat het veel waardevoller is om in een organisatie te werken waarin de producten zelf gemaakt worden en waarin je zelf contact hebt met de eindgebruikers, in ons geval de patiënt. Want dat is waar je het voor doet. Ik denk dat een scale-up meer mogelijkheden biedt voor persoonlijke groei. Mensen die ondernemerschap interessant vinden, denken al snel dat ze een eigen start-up moeten opzetten. Waarom ga je niet bij een snel groeiend, veelbelovend bedrijf werken? Dat is net zo leuk en voor wat betreft ondernemerschap minstens zo interessant.”

Verhuizen uit YES!Delft

“Je leert hier zoveel van elkaar, de kracht van YES!Delft is dat je de ruimte deelt. Het is toch makkelijk contact houden met andere bedrijven als je bij dezelfde koffieautomaat staat. We groeien hier letterlijk uit, we hebben nu zes ruimten verspreid over het gebouw. We gaan eind deze maand naar een prachtige locatie in Den Haag verhuizen, gelukkig nog vlakbij en goed bereikbaar voor bijvoorbeeld studenten die we graag verwelkomen voor stages.”

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Sign up for our Pioneering Tech newsletter

Sign up