TU Delft spin-offs GBM Works en IMSystems zullen financiering ontvangen van de European Innovation Council’s (EIC) Accelerator. GBM Works heeft bijna €2.5 miljoen euro toegekend gekregen en IMSystems krijgt €9 miljoen euro. Ook campusbewoner Nowi uit Delft krijgt een bedrag uit EIC’s fonds van €400 miljoen euro. Uit meer dan 100o aanmeldingen werden slechts 75 van de meest veelbelovende deep tech start-ups geselecteerd, zeven zijn afkomstig uit Nederland waarvan drie Delft hun thuis noemen.

Geluidsvrije verankering

Op dit moment worden palen van windturbines (monopiles genoemd) de zeebodem nog in geslagen, wat onder water tot veel geluidsoverlast – en dus milieuschade – leidt. Aannemers werken daarom vaak met geluidsreducerende maatregelen zoals bubbelschermen, maar deze zijn duur en kosten tijd.

Delft Enterprises portfoliobedrijf GBM Works heeft een methode ontwikkeld om windturbines vrijwel geluidloos in de zeebodem te verankeren. Een waterjet wordt gebruikt om de grond aan de binnenkant van de buis vloeibaar te maken. In combinatie met het trillen van de paal wordt hiermee de weerstand weggenomen en zakt de monopile gemakkelijk in de grond.

Een waterjet maakt de grond aan de binnenkant van de buis vloeibaar

Archimedes Drive

Innovative Mechatronic Systems B.V. (IMSystems), ook onderdeel van het portfolio van Delft Enterprises, ontwikkelt, produceert en verkoopt de gepatenteerde Archimedes Drive, een nieuwe standaard in hoogwaardige versnellingsbaktechnologie. In plaats van onnauwkeurige tandwieltanden gebruikt de Archimedes Drive trekcontact om koppel over te brengen, wat resulteert in een efficiëntere en preciezere beweging. Het is de eerste grote innovatie in transmissietechnologie in een halve eeuw.

De technologie van de Archimedes Drive stelt robots in staat soepel te werken met een hogere efficiëntie en precisie, waardoor de productiecapaciteit van de robot toeneemt en het energieverbruik wordt verminderd. Bovendien resulteert de transparante mechaniek van de schijf in een soepele bestuurbaarheid. Deze voordelen geven robotproducenten de mogelijkheid om nieuwe gebieden in automatisering aan te pakken, zoals robots laten werken in nieuwe omgevingen of botsingen voorkomen in ruimtes waar mens en robot samenwerken.

De Archimedes Drive is de eerste grote innovatie in transmissietechnologie in een halve eeuw

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Sign up for our Home of Innovation newsletter

Sign up