AQUABATTERY, een Nederlandse climate-tech startup die een langetermijn energieopslag (LDES) oplossing met gebruik van water en keukenzout ontwikkelt, heeft €6 miljoen in seed investering opgehaald. De ronde werd geleid door EIT InnoEnergy met co-investeerders InnovationQuarter, Invest-NL, Init Power en een groep business angels.

Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf om vanaf 2026 goedkope, duurzame LDES op de Europese markt te brengen. In een reactie op de succesvolle ronde zei Jiajun Cen, CEO en medeoprichter: “Het kapitaal zal de ontwikkeling van onze eerste gestandaardiseerde batterijmodule versnellen en het aantrekken van toptalent faciliteren.”

AQUABATTERY ontwikkelt een nieuwe flowbatterij die gedurende 8+ uur duurzame elektriciteit kan opslaan in keukenzout en water. Bij het opladen zet de batterij zout water om in zuur en base en keert het proces om bij ontlading. De startup bereidt zich voor op de lancering van zijn vierde pilot batterij in Delft later dit najaar.

Roel van Diepen, Investment Director EIT InnoEnergy Benelux, zei over de deal: ” Het bevestigt de sleutelrol die we verwachten dat flowbatterijen zullen spelen in ons energiesysteem en dat de technologie zich ontwikkelt tot commercieel levensvatbare oplossingen.”

Nu de Europese Unie er naar streeft haar opwekkingscapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen richting 2030 te verdrievoudigen, zal LDES van cruciaal belang zijn om intra-dagelijkse, meerdaagse en seizoensgebonden flexibiliteit te bieden. Bram Sprangers van Invest-NL voegt hieraan toe dat de energietransitie zal profiteren van oplossingen zoals AQUABATTERY, aangezien “langdurige energieopslag een hoeksteen zal worden voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet, het oplossen van netcongestie en het versnellen van industriële decarbonisatie”.

Naast de waarde van AQUABATTERY voor een net-nul energiesysteem, zorgt het gebruik van keukenzout en water, als niet schaarse en niet-toxische materialen, voor sociale- en milieuvoordelen in Nederland en elders. Nathal van Rijn, directeur van InnovationQuarter: “We zijn blij dat we kunnen investeren in een duurzaam opslagsysteem met een lage milieu-impact en een groot potentieel voor het vergroten van de batterijcapaciteit in de wereld de komende jaren.”

Over AQUABATTERY
Een Nederlandse climate-tech startup die een nieuwe oplossing voor langdurige energieopslag op basis van zout water ontwikkelt. Het bedrijf wordt gesteund door de European Innovation Council en het Nationaal Groeifonds. www.aquabattery.nl

Get in touch

We believe in the power of collaboration. Do you want to learn more about TU Delft Campus as a Living Lab? Get in touch with our Campus Innovation Team.

Campus Innovation Team

Sign up for our Pioneering Tech newsletter

Sign up