TU Delft spin-off Villari ontvangt €350.000 vanuit proof-of-conceptfonds UNIIQ voor verdere ontwikkeling, onderzoek en uitbreiding van het team. De startup ontwikkelt een technologische sensoroplossing voor het detecteren van scheuren in stalen structuren. Staalconstructies, zoals bruggen en hefwerktuigen, vergen veel en duur onderhoud, zeker als ze op leeftijd zijn. Dankzij de innovatie van Villari hebben eigenaren op elk moment betrouwbare informatie over de ‘gezondheid’ van stalen structuren, waardoor er minder dure inspecties nodig zijn en reparaties en renovaties beter gepland kunnen worden.

Het einde van dure inspecties 

Staalconstructies ondergaan vermoeiing door zware belasting, waar in de jaren zeventig bij het ontwerpen onvoldoende rekening mee gehouden werd. Het gevolg: constructies zijn na een bepaalde tijd ‘op’. Ze moeten daarom regelmatiger geïnspecteerd, gerepareerd of vervangen worden. Zo zijn veel bruggen in Europa zijn uit de jaren zestig verouderd. De inspecteurs die ter controle worden gestuurd zijn duur en het proces is complex en tijdrovend.

Eigenaren van stalen constructies die herhaaldelijk zwaar worden belast (zoals bruggen en zware hefwerktuigen) besteden veel geld aan gespecialiseerde inspecties, reparaties en vervangingen, zodra de constructie op leeftijd is. Voorbeelden van grote organisaties die veel stalen assets bezitten zijn Rijkswaterstaat (meer dan duizend bruggen) en Tata Steel (produceert zeven miljoen ton staal per jaar).

Oprichters van Villari Floris Achterberg (links) en Olivier Baas (rechts) nemen de UNIIQ baksteen in ontvangst

Zeer nauwkeurige sensoren

Villari doet het anders: zij ontwikkelen een technologie voor het detecteren van scheuren en monitoren van stalen structuren. Dit doen ze door sensoren te plaatsen op verschillende plekken waar vervolgens met hoge accuraatheid (1-10 mm) scheurvorming wordt gedetecteerd. Deze metingen worden continue gedaan en geanalyseerd met behulp van Villari’s eigen algoritmes. Op deze manier kan op elk moment betrouwbare informatie over de ‘gezondheid’ van de stalen structuur opgevraagd worden. Met hun unieke en betaalbare service speelt Villari slim in op de snelle groei van de structural health monitoring markt.

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Ruth de Vries

+31 648 51 11 22

Sign up for our Home of Innovation newsletter

Sign up