Een nieuw hoofdstuk in het ondernemerssprookje van Loop! De Delftse startup, bekend van de revolutionaire ‘levende’ doodskist gemaakt van paddenstoelen, gaat samenwerken met uitvaartverzorger DELA. Loop maakt hiermee hun duurzame kist voor een groter publiek beschikbaar.

Het is ’s werelds beste recycler, aldus oprichter en ondernemer Bob Hendrikx, drijvende kracht achter Loop Biotech. Hij doelt op mycelium, het materiaal waarvan Loop haar kisten bouwt. In de grond wordt mycelium binnen 45 dagen afgebroken. Het zet dode organische stoffen om in nieuwe nutriënten. Zo is de circle of life weer rond, en wordt er letterlijk leven teruggegeven aan de aarde.

Duurzaam alternatief

De Living Cocoon is sinds twee jaar op de markt, maar werd tot voor kort vooral ingezet bij natuurbegrafenissen. Daar komt verandering in nu DELA, met vier miljoen verzekerden en jaarlijks meer dan 40.000 uitvaarten de grootste uitvaartverzorger van Nederland, de levende doodskist in haar assortiment opneemt.

Het is een volgende stap in het succesverhaal van Loop, die onlangs investeerders van het populaire tv-programma Dragons’ Den aan zich wist te binden met een kapitaalinjectie van 1 miljoen euro. Zowel Hendrikx als Dela zijn in hun nopjes met de samenwerking. Het is een “unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief”, regeert Hendrikx. Voor Dela past de Living Cocoon goed in het streven om alle uitvaarten in 2030 klimaatneutraal te laten zijn.

Groen licht voor crematies

De levende doodskist werd kortgeleden ook goedgekeurd voor gebruik bij crematies. Dat klinkt tegenstrijdig, aangezien bij verbranding de bijzondere eigenschappen van mycelium ook verloren gaan. Toch is ook hier duurzaamheidswinst te behalen. Loops kisten groeien in zeven dagen en in de productie worden enkel lokale materialen gebruikt. De bomen die voor traditionele houten kisten nodig zijn, hebben decennia nodig om te groeien en komen vaak van ver.

Eureka-moment in lab

Hendrikx kwam op het spoor van de bijzondere eigenschappen van mycelium toen hij materiaalonderzoek deed tijdens zijn studie architectuur. Het eureka-moment volgende toen een stukje mycelium, wat hij vergeten was te drogen, aan elkaar was gegroeid. Het deed hem realiseren dat als hij het materiaal in leven kon houden, er iets van gemaakt zou kunnen worden.

In connectie met het TU Delft Campus ecosysteem

Loop is stevig geworteld in Delft. “Hier zitten we dicht bij het kloppend hart van TU Delft”, zei Hendrikx eerder. “Hier doen we onze ideeën op, vinden we connecties met andere ondernemers, afstudeerders en stagiairs. Er heerst hier een fijne vibe van pionieren en ontwikkelen.” Lees het volledige gespek met Hendrikx hier terug.