Delftse startup Loop Biotech, initiator en bouwer van ‘s werelds eerste ‘levende’ doodskist, heeft een investering van €1 miljoen opgehaald bij leden van Dragons’ Den en serieondernemers Shawn Harris en Pieter Schoen. ​​Met de kapitaalinjectie wil oprichter Bob Hendrikx internationale expansie realiseren en tevens opschalen.

De Living Cocoon is een baanbrekend, duurzaam alternatief voor de reguliere doodskist. De uitvinding draagt bij aan efficiënte ‘compostering’ van het lichaam en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor bomen en planten. Uitvinder, architect en biodesigner Bob Hendrikx ontdekte tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddestoelen. Dit materiaal zet zowel gifstoffen als dode, organische materialen om naar bruikbare voedingsstoffen voor de natuur. Het bleek het perfecte materiaal voor – en daarmee de drijvende kracht achter – de zelfafbrekende, natuurlijke doodskist.

Klaar voor een nieuw hoofdstuk

Na de productlancering veroverde Loop Biotech vele krantenkoppen, waaronder die van CNN, The Guardian, Dezeen en de BBC. Daarnaast regende het gerenommeerde prijzen en nominaties. Enkele hoogtepunten zijn The Earthshot Price, de Philips Innovation Award, de iF Design Award en de ASN Bank Wereldprijs. Na alle exposure is het tijd voor vervolgstappen om de realisatie breder te dragen. “Met het opgehaalde groeigeld kunnen we ons bedrijf wereldwijd uitrollen en opschalen. Door inzet van automatisatie, ontwikkeling van ons productportfolio maar ook de bouw van een fabriek met hoge capaciteit”, aldus Hendrikx.

Over Loop Biotech

Loop Biotech werd in 2020 opgericht door Hendrikx vanuit de ambitie om de balans met de natuur te herstellen en de uitvaartbranche te vernieuwen. Het bedrijf bestaat uit een team van ondernemers, wetenschappers, designers en engineers met verschillende achtergronden. YES!Delft, Naturalis Biodiversity Institute, TU Delft en verschillende adviseurs en voormalig CEO’s treden tevens op in een adviserende functie. Ook werkt Loop Biotech sinds kort samen met DELA, de grootste uitvaartcoöperatie van Nederland

Levend mycelium

Het product is wit, ruim twee meter lang en weegt zo’n 25 kilo. Een mens kan er in begraven worden, maar het belangrijkste is: het lééft. De Loop Living Cocoon wordt gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Lees meer over deze revolutionaire, circulaire innovatie.
Lees meer

More information

For press inquiries or other questions regarding TU Delft Campus communication, please contact Jurjen Slump

Jurjen Slump

+31 619 22 82 53

Register here for our digital bi-monthly Home of Innovation newsletter

Register