Pulse

Het jaarlijks groeiende aantal studenten in combinatie met de behoefte aan flexibelere en andersvormige onderwijsruimtes heeft geleid tot de ontwikkeling van het onderwijsgebouw Pulse (tussen de faculteiten 3mE en IO). Het is dé plek voor modern activerend onderwijs op de campus en ondersteunt studenten en docenten van alle faculteiten in diverse werkvormen.

Hierbij staan interactie, begeleiding en deskundigheid centraal. Denk bijvoorbeeld aan een interactief werkcollege, een flipped classroom of videoconferencing. Naast onderwijsruimtes biedt het gebouw op de begane grond ruimte aan horeca met ca. 200 zitplekken voor ontspanning en zelfstudie.

Energieneutraal
Pulse is het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft. Het gebouw heeft energielabel A++++. Op het dak liggen 490 zonnepanelen (750 m2) met een jaaropbrengst van 150.000 kWh. De panelen leveren voldoende energie om het gehele gebouw van stroom te voorzien. Daarnaast maakt Pulse gebruik van warmtekoudeopslag in de bodem en is het voorzien van extra isolerend glas. Een intelligent gebouwbeheersysteem ventileert, verlicht, koelt en verwarmt naar behoefte op ruimteniveau. De gevelopeningen zijn zodanig ontworpen dat optimaal wordt geprofiteerd van het daglicht. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en dus minder energie nodig. De gelijkstroom-output van de zonnepanelen wordt direct in het gebouw toegepast voor onder andere de verlichting en de USB-C aansluitingen. Het gelijkstroomnet is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Ook Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde, was betrokken bij de ontwikkeling van Pulse.

Onderwijs

Het definitieve ontwerp van Pulse kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten én docenten, waarbij gesproken werd over de indeling van de onderwijszalen, de wensen voor horeca en de sfeer en beleving van het studielandschap in het gebouw. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld dat het gebouw beschikt over veel beschrijfbare muren in de collegezalen, extra lockers en dat het langer open is. Je kan als student overdag je vakken volgen, lekker eten op het terras en vervolgens studeren tot in de late uurtjes.

Onderwijsruimtes
De onderwijsruimtes staan centraal in dit gebouw en zijn gebaseerd op de huidige en toekomstige behoeftes van onze studenten. De nadruk ligt op kleine en middelgrote instructiezalen, variërend van 60 tot 100 personen en drie themaruimtes voor ca. 50 personen. Bovendien zijn er twee terraszalen voor 125 personen, om in grote groepen werkcollege te kunnen volgen. Het totaal aantal onderwijsplekken in Pulse is 1.020.
Door het hele gebouw en in de horecagelegenheden zijn veel verschillende studie- en ontmoetingsplekken. Ook kunnen de plekken in de onderwijszalen in de avonduren en tentamenperiodes dienen als (stilte)studiewerkplek voor studenten.

Verbindend element

Om Pulse zo natuurlijk mogelijk in de bestaande omgeving op te nemen, is het gebouw verbonden met de omliggende gebouwen. Zo sluit het op twee punten aan op de faculteit 3ME en aan één zijde op de faculteit Industrieel Ontwerpen met een directe doorgang naar het Teaching Lab. Aan de overkant van het plein kun je  je fiets stallen in Coffee & Bikes, een gebouwde fietsenstalling compleet met een coffeebar en een werkplaats voor fietsen.

Pulse vormt een kruispunt binnen een netwerk van faculteiten en biedt op die manier kansen voor  samenwerkingen tussen verschillende disciplines. Dat zie je ook terug in de vorm van het gebouw. Het transparante ontwerp van het gebouw, de horeca, het terras en het plein maken van Pulse een ontmoetingsplek in het hart van onze campus.

Duurzaamheid

Horeca

In Pulse kun je ontspannen of studeren in de horeca op de begane grond met circa 200 zitplekken. Er zitten verschillende horeca-aanbieders bij elkaar in een Foodmarket-concept. Dit zorgt voor een uitgebreid en gevarieerd assortiment en past in de horecavisie van de TU Delft. Volop keus dus.

Je kunt er elk moment van de dag terecht. Of het nu voor een (internationale) maaltijd is, een hartige snack, iets zoets of koffie. De horeca-aanbieders worden  regelmatig gewisseld. En met mooi weer zit je lekker op het grote terras op het plein.

Het ontwerp

Pulse komt van de tekentafel van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp is ingetogen en tegelijkertijd is het gebouw een bijzondere en opvallende verschijning aan het plein. Uitnodigend naar zijn bezoekers en voorbijgangers. Licht en transparant door de toepassing van daklichten, vides en glazen gevels. De gevel van Pulse is voor een deel te openen, zodat de horecaruimte op de begane grond overloopt in het plein.

De vorm van het gebouw benadrukt de fysieke verbinding tussen de faculteiten 3ME en Industrieel Ontwerpen en vormt daarmee een kruispunt binnen een netwerk van faculteiten. Flexibiliteit in constructie en inrichting zorgen voor multifunctionele inzetbaarheid in tijd en gebruik. Zo kan een aantal zalen door flexibele scheidingen groter of kleiner worden gemaakt en kan de grote terraszaal voor zowel colleges als projectonderwijs worden gebruikt.

Facts and figures

  • Eerste energieneutrale gebouw op de campus
  • Oppervlakte: 4.700 m²
  • 1.020 onderwijsplekken
  • 2 terraszalen voor 125 personen
  • 8 vlakke zalen voor 60 tot 100 personen
  • 3 speciale ruimtes voor bijzondere onderwijsvormen
  • Ca. 160 zelfstudieplekken
  • Ruime openingstijden
  • Diverse horecaexploitanten bij elkaar
  • Terras op het plein
  • Ca. 200 zitplekken horeca
  • Aansluiting op omliggende gebouwen (faculteiten 3mE en Industrieel Ontwerpen)
  • ca. 750 m2 PV-cellen
  • Warmtekoudeopslag in de bodem

Planning

  • Start project: Q2 2014
  • Ontwerp: Q4 2014
  • Uitvoering: Q3 2016
  • Ingebruikname: Q3 2018