Herinrichting buitenterrein X

Na de grote upgrade van X is het buitenterrein van X in verschillende fases opnieuw ingericht, om een aantrekkelijke omgeving te creëren die optimaal de activiteiten van X faciliteert. Zoals X het zelf uitdrukte: “We willen een canvas dat we zelf in kunnen kleuren”. Oftewel, veel ruimte om alle denkbare activiteiten in een programmering naar eigen inzicht in te vullen.

Meer aansluiting
Rondom X waren er veel losse ruimten en pleintjes. Door deze op elkaar aan te laten sluiten, ontstond een logischer geheel. Zo kon het hele terrein beter gebruikt worden, afhankelijk van behoefte en seizoen.

Voorkant
Meer groen, meer overzicht en een prettige sfeer. De voorkant van X heeft meer ruimte gekregen voor sportieve en sociale activiteiten. Met bankjes en ander meubilair is het geheel aangekleed en ontstond meer gelegenheid om elkaar te ontmoeten, samen te studeren of te ontspannen. Verder werden meer fietsenstallingen aan de voorkant geplaatst en kreeg de fietsenkelder een verbrede toegang.

Zijkanten
Ook aan de zijkanten kwam er meer groen, voor meer rust en ontspanning in tegenstelling tot de levendigheid bij Café X. Nieuwe, grote banken langs de tennisbanen vormen nu een rustige plek om elkaar te ontmoeten en van de zon te genieten. Aan de tegenoverliggende zijde, bij de studentenwoningen, werd het terrein ook aantrekkelijker. De ruimte voor de Campus Farm is een stuk groter geworden. Verder zijn hier containers geplaatst voor opslag van materialen die X gebruikt. Een nieuw, centraal verzamelstation voor alle rolcontainers en kliko’s zorgt voor een geordende aanblik en goede bereikbaarheid voor de vuilnisophaaldiensten.

Achterkant
Het centrale plein aan de achterkant van X biedt uitzicht op de sportterreinen en wordt gebruikt bij talrijke evenementen. In de nieuwe situatie is dit ongewijzigd gebleven: het plein biedt maximale ruimte om verschillende activiteiten te organiseren. Ook is het beachvolleybalveld behouden.

Logistiek
Bereikbaarheid, veiligheid en logistieke stromen vormden belangrijke thema’s bij het bepalen van het ontwerp. De vele fietsers en voetgangers moeten via logische routes X kunnen bereiken en hier weer eenvoudig weg kunnen gaan. Daarnaast is bevoorrading van Café X (onder andere door een biertankwagen) uiteraard cruciaal. Verder is veel aandacht besteed aan verlichting en sociale veiligheid.

Planning

  • Start: Q3 2019
  • Fasering: vanaf de voetbalvelden achteraan is gefaseerd naar voren gewerkt.
  • Oplevering: Q3 2020