SolvGE heeft onlangs ’s werelds eerste waterstofperoxideconcentrator met een capaciteit van 1 kg/dag gelanceerd. Deze concentrator heeft de naam ‘SG‑1’ gekregen. Zoals de naam al suggereert, is de SG-1 in staat om in iets minder dan 24 uur tot 1 kg H2O2 te produceren met een concentratie van 95%. SolvGE is het eerste bedrijf ter wereld dat erin is geslaagd een dergelijke concentrator te ontwikkelen. SolvGE wil waterstofperoxide ‘als een service’ aanbieden aan een groot aantal verschillende industrieën. Het bedrijf streeft ernaar de beschikbaarheid van peroxide als de milieuvriendelijkste oxidator en chemische brandstof te vergroten en zo het gebruik van toxische chemicaliën in diverse bedrijfstakken een halt toe te roepen.

Revolutionaire verbetering van efficiëntie en duurzaamheid

Met de door SolvGE ontwikkelde technologie kan de procesefficiëntie van een groot aantal industriële toepassingen worden verbeterd, zoals de synthese van propeen, het bleken van pulp, siliciumreiniging, passiveringsprocessen, parfumproductie etc. SolvGE maakt gebruik van een basistechnologie van H2O2 op locatie om meerdere toxische chemicaliën zoals chloor, fluor, kaliumdichromaat, salpeterzuur en zwavelzuur te vervangen. Oxidatieve processen worden overal ter wereld toegepast en de technologie van SolvGE zorgt voor een revolutionaire verbetering van de procesefficiëntie en duurzaamheid, en dit alles op kostendekkende wijze. Het uiteindelijke doel van SolvGE is mensen in staat te stellen hernieuwbare natuurlijke bronnen zoals water en zonlicht te gebruiken om zelf duurzame energie te produceren. Deze energie kan worden opgeslagen en vervolgens worden ingezet voor uiteenlopende toepassingen.

Een belangrijke stap voorwaarts

Team SolvGe: “Een duurzame maatschappij vereist vooruitstrevende ontwikkelingen op alle fronten. Onze technologie kan een cruciale rol spelen bij het duurzamer maken van de chemische processen van bedrijven. We zijn ontzettend blij met de belangstelling die industriële partners tonen in de vooruitgang die we boeken. Onze teams en onze partners hebben de gezamenlijke missie om schone energiebronnen te ontwikkelen, vandaar onze naam ‘SOLVing Green Energy’. De presentatie van de SG‑1 markeert een belangrijke stap voorwaarts.”

De SG-1 produceert in minder dan 24 uur tot 1 kg H2O2 met een concentratie van 95%, iets wat nog niet eerder is vertoond.

Spin-off van TU Delft

SolvGE is een spin-off van de TU Delft en daarom ondersteunde Delft Enterprises deze start‑up tijdens de opstartfase. Het bedrijf maakt deel uit van de Aerospace Innovation Hub op de TU Delft Campus en won in 2020 de Aerospace Start-up Voucher. SolvGE is voortgekomen uit een onderzoek in het kader van de masterscriptie van Jaime Quesada, een oud-student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Samen met Pranav Prasad en onder supervisie van dr. B.V.S. Jyoti ontwikkelde hij de technologie waarmee lage concentraties peroxide worden geüpcycled tot concentraties van maximaal 99,5%. Hieraan had aanvankelijk de ruimtevaartindustrie behoefte voor hun voortstuwingssystemen. Afgelopen jaar lanceerde SolvGE de eerste Researcher Grade H2O2 Concentrator (afgekort tot ‘RGP’). Deze maakt gebruik van hetzelfde principe, maar is bedoeld voor kleinere hoeveelheden.