Microscopische afbeelding van een 25-qubit Contralto processor door QuantWare

QuantWare, een toonaangevende leverancier van supergeleidende processoren voor quantumcomputers, heeft 7,5 miljoen euro ontvangen van de European Innovation Council om quantumcomputing breed beschikbaar te maken met schaalbare en aanpasbare quantumprocessoren. 

De financiering zal het bedrijf ondersteunen om de gepatenteerde technologie verder te ontwikkelen om quantumprocessoren snel op te schalen tot ver boven de huidige beperkte qubit-aantallen.

De EIC Accelerator is Europa’s meest competitieve publieke financieringsinstrument, gericht op het ondersteunen van startups bij het bereiken van technologische en wetenschappelijke doorbraken met een grote impact om mondiale uitdagingen aan te gaan. Dit was de eerste afsluiting van de nieuwe EIC Accelerator “enhanced pilot” waarvoor 1091 organisaties zich aanmeldden, maar slechts 74 werden geselecteerd.  “We zijn blij met de steun van de European Innovation Council in deze uitzonderlijk competitieve ronde”, aldus Matthijs Rijlaarsdam, CEO en mede-oprichter van QuantWare. “Dit project maakt het mogelijk veel grotere quantumprocessoren naar het Europese ecosysteem en daarbuiten te brengen.”

QuantWare is een TU Delft & QuTech spin-off die schaalbare supergeleidende quantumprocessoren ontwikkelt, ontwerpt en fabriceert. QuantWare is opgericht door quantumingenieur Alessandro Bruno en TU Delft alumnus Matthijs Rijlaarsdam. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun onderzoek bij QuTech, het onderzoeksinstituut voor quantumtechnologie op TU Delft Campus. Het bedrijf ontwikkelt technologie die het aantal qubits in een enkele processor enorm zal opschalen, om processors te creëren die op korte termijn nuttige quantumberekeningen kunnen uitvoeren.