Het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer investeren elk € 1 miljoen in Kitepower. De Delftse startup zal de investering gebruiken om zijn innovatieve airborne windenergiesysteem (AWES) te commercialiseren en de organisatie verder uit te bouwen. Het mobiele systeem van Kitepower maakt energieopwekking mogelijk op afgelegen locaties waar omgevingsomstandigheden conventionele vormen van duurzame energiewinning uitsluiten. De investering werd op 16 juni bekendgemaakt bij Kitepower in Delft.

Mobiel, plug-and-play alternatief voor micro-elektriciteitsnet

Kitepower werd in 2016 opgericht door CEO Johannes Peschel en universitair hoofddocent aan de TU Delft Roland Schmehl. Het bedrijf is een spin-off van de Kitepower onderzoeksgroep van de TU Delft. De 100kW AWES van Kitepower werd ontwikkeld met subsidie van het ‘Fast Track to Innovation’-project van EU-programma Horizon 2020, begeleid door tech-incubator YES!Delft en met support van informal investor en windenergiepionier Henk Hutting.

Een vlieger trekt aan de kabel waarmee hij is verbonden met het grondstation, dat deze mechanische energie omzet in elektrische energie die naar het stroomnet gaat. Dit is in een notendop het principe achter de technologie van Kitepower. De oplossing opent de weg voor exploitanten van micro-elektriciteitsnetten om minder afhankelijk te zijn van vervuilende en vaak duurdere dieselbrandstoffen.

Efficiënter dan conventionele technologieën

Airborne wind energy is een innovatieve vorm van duurzame energie die bijzonder geschikt is voor afgelegen locaties zoals eilanden en plattelandsdorpen. De Kitepower Falcon 100kW AWES is uitvoerig getest bij Unmanned Valley Valkenburg en inmiddels operationeel op de nieuwe testlocatie van Kitepower in Melissant. De Falcon biedt een mobiele windenergieoplossing met minimale footprint (m2) die eenvoudig te vervoeren en te installeren is. De materiaalkosten zijn wel tot 90 procent lager dan bij conventionele windmolens met een vergelijkbaar rendement en het systeem levert gemiddeld 75 procent van de tijd dat het in bedrijf is stroom. Het resultaat is een hogere capaciteitsfactor dan fotovoltaïsche zonnepanelen en windmolens.

 “Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost.”

Johannes Peschel, CEO van Kitepower

Wind op grotere hoogten benutten

Hoewel de markt voor duurzame energie groeit, wordt het aanbod momenteel bepaald door relatief grote en complexe systemen. Deze stellen specifieke eisen aan bijvoorbeeld de beschikbare hoeveelheid daglicht en ruimte en hebben hoge installatiekosten, zaken die bij Kitepower geen rol spelen. Het door Kitepower ontwikkelde systeem vraagt relatief weinig ruimte en benut de grotere en meer constante windsnelheden op grote hoogten. Dit resulteert in een kosteneffectieve vorm van energieopwekking waarvoor de aanleg van een fundering niet nodig is: het grondstation is eenvoudigweg met ankers te fixeren en het systeem is binnen een dag volledig operationeel.

Aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot

Met de investering kan Kitepower de ontwikkeling en marktintroductie versnellen van een technologie die de potentie heeft om de CO2-uitstoot van dieselafhankelijke sectoren significant te verminderen. Bovendien zorgt uitbreiding van het team voor extra arbeidsplaatsen in Delft en omgeving. Naast financiële ondersteuning bieden de investeerders toegang tot een breed netwerk van experts en contacten die de commerciële uitrol verder aanstuwen.

Johannes Peschel, CEO van Kitepower: “Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost. Dankzij de combinatie van gebruiksgemak en hoger rendement heeft onze technologie het potentieel om wereldwijd de markt voor duurzame energie te ontwrichten. We kijken uit naar een succesvolle samenwerking waarin we veel van elkaar leren.”