Vanaf 10 mei is er € 500.000 beschikbaar voor Zuid-Hollandse technologiebedrijven om hun 5G-innovaties in samenwerking met Do IoT Fieldlab te testen. Dit biedt mkb-bedrijven de mogelijkheid om nu al experimenteren met de nieuwste generatie communicatietechnologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. 

Via de mkb-regeling ‘Do IoT Vouchers voor 5G-innovatie’ in het EFRO-programma Kansen voor West kunnen Zuid-Hollandse technologiebedrijven tussen de € 10.000,- en € 50.000,- ontvangen om hun innovatieproject in een van de deelnemende fieldlabs uit te voeren.

Klik hier voor meer informatie over de Do IoT-Vouchers

Unieke ‘neutrale’ 5G-infrastructuur
De fieldlabs waar bedrijven met een voucher kunnen experimenteren met 5G zijn Do IoT Fieldlab, The Green Village – beide op de TU Delft Campus – en Unmanned Valley in Katwijk. Deze fieldlabs werken met zogeheten 5G-infrastructuur die ‘operator neutraal’ is, waardoor deelnemende bedrijven kunnen experimenteren zonder verbonden te zijn aan een bepaalde provider.

5G essentieel bij realiseren maatschappelijke opgaven
“Of het gaat om de energietransitie, toegankelijke zorg of slimmer gebruik van grond- en brandstoffen: bij al deze maatschappelijke opgaven speelt digitalisering een essentiële rol. Betrouwbare en snelle mobiele verbindingen zijn dus onontbeerlijk”, zegt Lenneke de Voogd, programmamanager van Do IoT Fieldlab. “Veel grote bedrijven bereiden zich al voor op de komst van 5G, vaak samen met een van de aanbieders van 5G-infrastructuur. Voor het mkb is dit lastiger. Dankzij deze regeling kunnen zij nu ook hiermee aan de slag.”

Gouden kans
Gedeputeerde Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) noemt de regeling ‘een gouden kans’ voor bedrijven, die op deze manier kunnen experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Zo’n 50 mkb-bedrijven hebben al interesse getoond om van de regeling gebruik te maken.

Versnellen van innovatie
De grootschalige uitrol van 5G door telecombedrijven zorgt naar verwachting voor een toename van € 46 miljard aan het BBP en 970.000 extra banen in Nederland in 2025, zo becijferde Accenture Strategy in een recent rapport. Do IoT Fieldlab versnelt innovaties op basis van het Internet of Things (IoT) en 5G door het faciliteren van onderzoek, door de juiste partijen bij elkaar te brengen voor innovatievragen, en door het ondersteunen van bedrijven bij het realiseren van nieuwe en betere producten en diensten.