MEZT heeft de Blue Tulip Award gewonnen, een prestigieuze prijs die wordt toegekend aan innovators die aan een betere toekomst bouwen. In de categorie Food & Water bewees MEZT het meest revolutionaire idee te hebben.

Met hun innovatie verfijnt MEZT dierlijke mest en produceert biobased mineralenconcentraten van de drie essentiële mestmineralen (fosfaat, stikstof en kalium). De technologie van MEZT vermindert de stikfstof-emissie, die voornamelijk uit ammoniak bestaat, van de landbouw aanzienlijk en maakt circulaire precisielandbouw mogelijk. MEZT wil de optimale biobased meststof samenstellen voor elk gewas, elke bodem en elk seizoen. Hiervoor maken ze gebruik van de door TU Delft ontwikkelde bipolaire elektrodialyse-technologie, waarvoor geen chemische toevoegingen nodig zijn en die groene stroom produceert.

De Blue Tulip Award wordt uitgereikt na het doorlopen van een programma van drie maanden, waarin 50 innovaties in verschillende rondes strijden en uiteindelijk meedingen om de hoofdprijs: een Blue Tulip Award. Medeoprichter en CEO Adriaan Lieftinck is verheugd met de erkenning: “Het is een uiting van vertrouwen in onze propositie, technologie en team. Het is ook een erkenning voor onze motivatie om de wereld een betere plek te maken voor circulaire landbouw en emissiereductie.”

Ben je benieuwd naar MEZT en hun innovatie? Lees het artikel op de website van TU Delft Campus.