Arceon, een van de start-ups van Yes!Delft, behoort officieel tot de geselecteerde bedrijven om materialen voor ruimtetoepassingen te testen op het Bartolomeo-platform, het nieuwste externe platform van het International Space Station, dat deelneemt aan een pilotproject van het European Space Agency (ESA) en het Franse ruimteagentschap CNES.

Het doel van het programma is om inzicht te krijgen in hoe materiaal veroudert in een lage baan om de aarde van het internationale ruimtestation ISS. Hiertoe zullen maximaal 45 samples minimaal zes maanden worden blootgesteld aan een buitengewoon uitdagende omgeving. Arceon neemt de cruciale taak op zich om vier hiervan te ontwikkelen. Deze materialen zullen te maken krijgen met extreme temperatuurverschuivingen, zogenaamde ‘thermische cycli’ met voortdurende plotselinge temperatuurverschillen van maximaal 150 graden C in zonlicht tot -150 graden C in de schaduw, samen met straling, vacuüm en zelfs ruimtepuin.

Inzichten uit innovatie

De combinatie van extreme omstandigheden kan scheuren, verkeerde uitlijning of zelfs kromtrekken van de testmaterialen veroorzaken. Arceon kijkt er naar uit om een ​​dergelijke opdracht aan te nemen, aangezien het een zeldzame kans is tot nieuwe inzichten en de mogelijkheden en prestaties van Arceons composieten verder te verkennen. Ook draagt deelname bij aan verdere innovatie en ontwikkeling van de materialen op aarde. Lees meer over het project op de informatieve projectpagina van ESA.