Het Delftse neuromorfische processor bedrijf Innatera Nanosystems heeft €5M in seed-funding opgehaald om haar processing technologie, geïnspireerd op de signaalverwerking van de hersenen, naar sensoren en apparaten metsensoren te brengen.  Innatera is een deep tech  spin-off van de Technische Universiteit Delft en onderdeel van de Delft Enterprises portfolio van innovatieve bedrijven.

Patroonherkenning

Innatera’s neuromorphic processing chip zorgt ervoor dat sensor data 100 keer sneller verwerkt kan worden en hierbij tot 500 keer minder energie gebruikt dan conventionele processoren. Deze radicale efficiëntie- en prestatieverbeteringen zorgen ervoor dat geavanceerde AI in de sensor-edge geïntegreerd kan worden. Dit kan de sleutel zijn tot het mogelijk maken van een breed scala aan toepassingen, zoals intelligente spraakverwerking in mens-machine interactie, monitoren van vitale functies in draagbare apparaten, doeldetectie in Radar en Lidar systemen, bijvoorbeeld in auto’s, en voor foutdetectie in industriele toepassingen

Neuromorphic chiptechnologie

Innatera’s neuromorphic processor chip is radicaal anders dan traditionele AI chips waaraan de concurrentie werkt, en heeft een fundamenteel andere aanpak van het verwerken van processor data. De technologie maakt gebruik van een nieuw type analoog-mixed signal computing circuits die het gedrag van de fundamentele bouwstenen van het brein, met pulsen van neuronen en synapsen, recreëren. Neurale netwerken gebouwd met deze “spiking neurons” hebben een precies begrip van tijd, wat het mogelijk maakt deze 10 tot 100 keer kleiner te maken dan conventionele kunstmatige intelligente neurale netwerken, vooral in applicaties waarbij data waar ruimte en tijd sterk gecorreleerd zijn.

sensorprocessing opnieuw uitvinden

CEO Sumeet Kumar legt de uitdaging van data- en sensorprocessing uit: “de sensor applicaties met de meeste impact worden nu beperkt door de gelimiteerde efficiëntie en snelheid van de processor, en dit probleem is het grootst in kleine apparaten op batterijen of met accu’s. Innatera is bezig om data processing door sensoren opnieuw uit te vinden door de energie efficiëntie van analog-mixed signal neuromorphic chips te combineren met de prestatieverbetering van true spiking neural network algorithmen, in een geintegreerde compute oplossing.”

Versnellen van R&D

Innatera ontwikkelt een pakket van beschermde algoritmen en een uitgebreid software gereedschap om het volledige potentieel van haar neuromorfische chips te benutten. Deze investering stelt het bedrijf in staat om haar R&D op te schalen en de productontwikkeling te versnellen, zodat zij gedurende 2021 aan haar klanten kan gaan leveren. Het bedrijf neemt in hoog tempo mensen aan om deze ambitieuze doelstellingen te ondersteunen.

Lees hier het volledige persbericht terug