De TU Delft is een masteropleiding Robotics gestart, waarbij studenten worden opgeleid tot robotingenieur. De nieuwe opleiding is het resultaat van een dynamisch proces, waarbij onderzoekers en studenten van de TU Delft nauw samenwerkten met het bedrijfsleven. De master betekent een verdere versterking van het robotica- en AI-ecosysteem rondom RoboValley, RoboHouse en Sam|XL.

De masteropleiding staat in het teken van de ontwikkeling van de intelligente robot die de omgeving waarneemt, besluiten neemt en zichzelf controleert of voortbeweegt in een complexe omgeving waarin ook mensen kunnen zijn. De nieuwe opleiding werd vorige week aangekondigd door de TU Delft.

Spin in het web

De masterstudenten moeten na het voltooien van hun opleiding in staat zijn om diverse disciplines, zoals softwareontwikkeling en mechanica, aan elkaar te verbinden. Binnen een bedrijf moet de robotingenieur functioneren als een spin in het web en in staat zijn om meerdere disciplines met elkaar te integreren en diverse processen binnen een ontwikkelsysteem te overzien.

“De industrie ziet steeds meer het belang van onderzoek op het gebied van robotica. Delftse ingenieurs leiden robotica-oplossingen in goede banen waarmee een bedrijf zijn technologieën kan innoveren”

Mastercoördinator en hoofddocent Joost de Winter licht toe: “De industrie ziet steeds meer het belang van onderzoek op het gebied van robotica. Delftse ingenieurs leiden robotica-oplossingen in goede banen waarmee een bedrijf zijn technologieën kan innoveren. De samenwerking met industriële partners levert ook interessant nieuw onderzoek op. Een win-win situatie wat mij betreft.”

Razendsnelle ontwikkelingen

“De ontwikkelingen binnen digitalisering gaan razendsnel”, zegt Arjen Mateboer (Hoofd Mechanical Engineering R&D Lely, robots voor melkveehouders). “Wij zoeken daarom naarstig naar ingenieurs die richting kunnen geven aan de transitie naar verdergaande robotisering en deze kunnen begeleiden.”

RoboValley

Op de TU Delft Campus is dankzij RoboValley de afgelopen jaren een sterk robotica- en AI-cluster ontstaan. Met RoboHouse en SAM|XL hebben bedrijfsleven en industrie de beschikking over fieldlabs waar zij nieuwe innovaties kunnen testen en valideren. Zo opende AholdDelhaize het AIRLab (AI for Retail) in RoboHouse om innovaties voor de retailsector te ontwikkelen.

RoboValley, gehuisvest aan de Julianalaan op het noordelijke deel van de campus, biedt daarnaast kantoor- en werkruimte aan robotica-startups. Ook kunnen deze bedrijven gebruikmaken van de accelerator- en validatieprogramma’s van YES!Delft.