Niet alleen het onderwijs en onderzoek bij de TU Delft wordt geraakt door de maatregelen om het coronavirus te beteugelen, ook de ondernemers op de TU Delft Campus krijgen het voor de kiezen. Hoe gaan de startups hiermee om? Pieter Smakman van het bedrijf Manometric blijft ondanks alle tegenslag optimistisch. “Als startup leer je omgaan met heel veel onzekerheid.”

Orthopedische instrumentenmaker 2.0

Manometric is een ‘orthopedische instrumentenmaker 2.0’. Het maakt medische hulpmiddelen zoals handbraces met unieke 3D-scan- en printtechnologie. De doelgroep bestaat uit veelal oudere mensen, en die valt nu ‘volledig’ weg, vertelt oprichter en CEO Smakman. Daarnaast zijn de revalidatiespreekuren in ziekenhuizen gestopt, wat ook ten koste van klanten gaat.

Omzet ingestort

“De omzet is hierdoor de afgelopen weken met 90 procent gedaald.” Omdat zijn bedrijf deels wordt gefinancierd met investeringen, hoeft Smakman gelukkig nog niet direct mensen te ontslaan. Financieel staat Manometric er nog goed voor, maar Smakman hoopt dat deze situatie niet al te lang duurt.

YES!Delft blijft open

Ook de sales en acquisitie ligt stil. Wat helpt is dat de incubator YES!Delft grotendeels open blijft. TDVG (de vastgoedorganisatie achter de YES!Delft-gebouwen) heeft de ondernemers dringend verzocht vanuit huis te werken indien mogelijk. Voor veel startups, waaronder Manometric, is de toegang tot de YES!-gebouwen echter noodzakelijk om de continuïteit te kunnen waarborgen.

Prototyping

“Voor onze R&D en protoyping moeten we echt 3D kunnen printen om te kunnen testen”, zegt Smakman. De YES!Delft-gebouwen zijn daarom voor Manometric en andere startups gewoon geopend en er gelden geen afwijkende openingstijden. In combinatie met thuiswerken probeert Smakman zo productief mogelijk te blijven.

Regeling voor startups

De overheid heeft een pakket maatregelen gelanceerd om gedupeerde ondernemers te helpen. Maar het lijkt erop dat startups net tussen wal en het schip vallen, omdat compensatie vaak afhankelijk is van de omzet. Het probleem: veel startups hebben hoge loonkosten, maar weinig omzet. Smakman: “Ik hoop dat de overheid ook gericht gaat kijken hoe ze startups kunnen helpen.”

Oproep aan bedrijven

De ondernemer hoopt dat bedrijven blijven inzien hoe belangrijk zij zijn. “Bedrijven nemen nu begrijpelijker wijze minder risico. Maar ook als zij geen product afnemen, is hun feedback belangrijk. Als we geen input meer krijgen, wordt de kans groter dat we het verkeerde product ontwikkelen.” Smakman roept bedrijven daarom op om geplande meetings – online – door te laten gaan.

Optimistisch

Ondanks alles blijft Smakman optimistisch. “Het voordeel is dat wij als startups gewend zijn aan een constante storm. Misschien is onze mindset hierop beter voorbereid dan een bedrijf dat elk jaar hetzelfde doet.” Als startende ondernemer leer je omgaan met veel onzekerheid. “Dat past dan weer wel bij deze situatie.”